Κολτσίνα

Το παιχνίδι Κολτσίνα ή Κοντσίνα είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Είναι πολύ εύκολο στο παίξιμό του, αλλά ποτέ δε θα το βαρεθείτε. Παίζετε με 2 ή 4 παίκτες, και με μια τράπουλα. Αν υπάρχει μόνός αριθμός παικτών, ένας “Robot” παίκτης θα παίξει μαζί σας.

Πώς Ξεκινάμε ένα Παιχνίδι Κολτσίνα

Στην αρχική οθόνη πατάμε στο κουμπί “Επίλέξε Τραπέζι” πάνω στην κάρτα με το όνομα Κολτσίνα

Παίξε Κολτσίνα
Παίξε Κολτσίνα

Στη λίστα με τα τραπέζια μπορείτε να συνδεθείτε σε όποιο τραπέζι θέλετε.

Επιλογή τραπεζιού για το παιχνίδι Κολτσίνα

Στην παραπάνω οθόνη, βλέπουμε ότι δύο τραπέζια είναι διαθέσιμα. Και στα δύο τραπέζια μπορούν να καθήσουν 4 παίκτες (υπάρχει δυνατότητα σε ένα τραπέζι να μπορούν να καθήσουν μόνο 2 παίκτες). Στο 1ο τραπέζι έχει ήδη καθήσει ένας παίκτης. Αν συνδεθείτε σε αυτό το τραπέζι θα παίξετε μαζί με αυτόν/ην παίκτη/ρια.

Όταν συνδέεστε σε ένα τραπέζι, το σύστημα σας ρωτάει αν θέλετε να καθήσετε και να παίξετε.

Ξεκινήστε το παιχνίδι
Ξεκινήστε το παιχνίδι

Αν απαντήσετε “Ναι” σε αυτή την ερώτηση τότε δύο πράγματα μπορεί να συμβούν:

  • Εάν ένας από τους παίκτες είναι το “Robot”, το παιχνίδι θα σταματήσει και θα ξεκινήσει ένα νέο παιχνίδι
  • Αν όλοι οι παίκτες είναι άνθρωποι, τότε όταν το τωρινό παιχνίδι τελειώσει, μπορεί να παίξετε στο επόμενο. Το αν θα παίξετε ή όχι στο επόμενο παιχνίδι εξαρτάται από το πόσοι άλλοι παίκτες έχουν συνδεθεί σε αυτό το τραπέζει και περιμένουν να παίξουν. Ασφαλώς, υπάρχει σειρά προτεραιότητας.

Αν πάλι, απαντήσετε “Όχι” στην ερώτηση, τότε συνδέεστε στο τραπέζι ως παρατηρητής. Αυτό σημαίνει ότι δε θα παίξετε, αλλά μπορείτε να δείτε τους άλλους παίκτες να παίζουν, καθώς και να συνομιλήσετε μαζί τους.

Πώς οι Παίκτες Τοποθετούνται στο Τραπέζι

Μέχρι 4 παίκτες μπορούν να παίξουν σε ένα παιχνίδι Κολτσίνας. Επομένως, έχουμε ένα παίκτη στο κάτω μέρος του τραπεζιού, ένα παίκτη στο πάνω μέρος, ένα στο αριστερό και ένα στο δεξιό μέρος του τραπεζιού. Αν μόνο δύο παίκτες μπορούν να παίξουν σε ένα τραπέζι, τότε αυτοί θα καθήσουν στο κάτω και στο αριστερό μέρος του τραπεζιού.

Αν παίζετε τότε θα καθήσετε στο κάτω μέρος του τραπεζιού. Εκεί, θα βλέπετε τα χαρτιά σας, καθώς και τη στοίβα των χαρτιών που έχετε μαζέψει (περισσότερα για αυτό στη συνέχεια).

Πώς να Παίξετε ένα Παιχνίδι Κολτσίνα

Το παιχνίδι Κολτσίνα παίζεται με γύρους. Αρχικά, τέσσερα χαρτιά μοιράζονται σε κάθε παίκτη, και 4 χαρτια ρίχνονται στο τραπέζι. Τα χαρτιά στο τραπέζι είναι ανοιχτά, ώστε όλοι οι παίκτες να μπορούν να τα δουν.

Κίνηση

Ένας παίκτης κάνει μια κίνηση όταν:

  • Ρϊχνει ένα χαρτί στο τραπέζι
  • Μαζεύει ένα χαρτί (ή περισσότερα χαρτιά) από το τραπέζι

Για το μάζεμα των χαρτιών ισχύουν οι εξής κανόνες:

  • Αν το χαρτί είναι φιγούρα, το μαζεύετε μόνο αν είναι η ίδια φιγούρα. Δηλαδή, με βαλέ μαζεύετε το βαλέ, με ντάμα τη ντάμα, και με ρήγα τον ρήγα
  • Αν το χαρτί είναι αριθμός (1, 2,… 10) τότε το μαζεύετε αν έχουν την ίδια τιμή ή αν το άθροισμα των τιμών ισούται με την τιμή του χαρτιού που έχετε. Για παράδειγμα, αν έχετε το χαρτί 3, και στο τραπέζι υπάρχουν τα χαρτιά 1, 2, και 3. Μπορείτε να μαζέψετε τα χαρτιά 1 και 2 ή μόνο το χαρτί 3

Με λίγα λόγια, μαζεύετε είτε τα ίδια χαρτιά είτε τα χαρτιά που έχουν άθροισμα ίδιο με τη τιμή του χαρτιού που έχετε στο χέρι σας. Ο τύπος του χαρτιού (Κούπα, Σπαθί, Καρό, Μπαστούνι) δεν λαμβάνεται υπόψιν.

Επιλέγετε ένα χαρτί πατώντας πάνω του. Αυτό το χαρτί σηκώνεται ελαφρώς προς τα πάνω. Αρχικά επιλέγετε το δικό σας χαρτί και μετά το χαρτί (ή τα χαρτιά) στο τραπέζι. Εάν θέλετε να επιλέξετε ένα διαφορετικό χαρτί, απλώς πατήστε πάνω σε αυτό το χαρτί. Αν θέλετε να επιλέξετε ένα διαφορετικό χαρτί στο τραπέζι, θα πρέπει πρώτα να πατήσετε μια 2η φορά στο επιλεγμένο χαρτί, και μετά το χαρτί που θέλετε.

Ρίχνετε ένα χαρτί στο τραπέζι πατώντας στο κενό χαρτί που υπαρχει στο τραπέζι

Ρίξε ένα χαρτί στο τραπέζι πατώντας στο κενό χαρτί
Ρίξε ένα χαρτί στο τραπέζι πατώντας στο κενό χαρτί

Στοίβα με τα Μαζεμένα Χαρτιά

Τα χαρτιά που χρησιμοποιείτε αφαιρούνται από τα χέρια σας και μετακινούνται στη στοίβα με τα μαζεμένα χαρτιά. Αυτή η στοίβα χρησιμοποιείται για να υπολογίσει τους πόντους που θα κερδίσετε σε ένα παιχνίδι.

Το παιχνίδι Κολτσίνα
Το παιχνίδι Κολτσίνα

Κάτω από το όνομα του παίκτη βρίσκεται η στοίβα με τα μαζεμένα χαρτιά. Εκεί βλέπουμε πόσα χαρτιά έχει μαζέψει ο παίκτης συνολικά, πόσα σπαθιά, και αν έχει μαζέψει το 2 Σπαθί και το 10 Καρό χαρτί (τα “καλά” χαρτιά).

Τέλος Γύρου, Τέλος Παιχνιδιού

Αφού κάνετε την κίνησή σας, είναι η σειρά των αντιπάλων σας να κάνουν την κίνησή τους. Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να τελειώσουν τα χαρτιά που έχετε στα χέρια σας. Τότε, ο γύρος τελειώνει και ένας νέος γύρος αρχίζει, όπου μοιράζονται 4 χαρτιά σε όλους τους παίκτες. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να τελειώσουν όλα τα χαρτιά.

Στο τέλος του παιχνιδού, αν υπάρχουν χαρτιά στο τραπέζι τα μαζεύει ο παίκτης/ρια που μάζεψε τελευταίος/α χαρτιά.

Προσέξτε ότι κάθε παίκτης έχει ένα περιορισμένο χρόνο για να κάνει μια κίνηση. Αν αυτός ο χρόνος περάσει και ο παίκτης δεν έχει κάνει μια κίνηση, το σύστημα θεωρεί ότι ο παίκτης έχει εγκαταλείψει το τραπέζι. Τότε, απομακρύνεται από το τραπέζι, και το παιχνίδι αρχίζει από την αρχή.

Υπολογισμός Βαθμολογίας

Στο τέλος του παιχνιδιού το σύστημα υπολογίζει τη βαθμολογία για κάθε παίκτη. Οι συνολικοί βαθμοί που μπορεί να κερδίσει ένας παίκτης είναι 5, και μοιράζονται ως εξής:

  • 2 πόντους παίρνει ο παίκτης που έχει τα περισσότερα χαρτιά
  • 1 πόντο παίρνει ο παίκτης που έχει τα περισσότερ σπαθιά
  • 1 πόντο παίρνει ο παίκτης που έχει το 2 σπαθί
  • 1 πόντο παίρνει ο παίκτης που έχει το 10 καρό

Εάν 2 (ή και περισσότεροι) παίκτες έχουν μαζέψει τα περισσότερα χαρτιά, τότε κανένας παίκτης δεν κερδίζει τους 2 πόντους. Παρομοίως, εάν 2 (ή και περισσότεροι) παίκτες έχουν μαζέψει τα περισσότερα σπαθιά, κανένας παίκτης δεν κερδίζει τον 1 πόντο. Συνεπώς, μπορεί σε ένα παιχνίδι ο νικητής να έχει μαζέψει μόλις 2 πόντους.