Ξερή

Η Ξερή είναι μια παραλλαγή της Κολτσίνας. Παίζεται και αυτή σε γύρους, αλλά τώρα τα χαρτιά στο τραπέζι είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, και μπορείτε να δείτε μόνο το πρώτο χαρτί. Η διαδικασία για να ξεκινήσετε ένα παιχνίδι Ξερή, ο αριθμός των παικτών που μπορούν να καθήσουν σε ένα τραπέζι, ο αριθμός των τράπουλων, καθώς ο τρόπος που κάθονται οι παίκτες στο τραπέζι είναι ίδιοι με αυτούς στο παιχνίδι Κολτσίνα.

Πώς να Παίξετε ένα Παιχνίδι Ξερή

Η Ξερή παίζεται με γύρους. Αρχικά 6 χαρτιά μοιράζονται στους παίκτες, και 4 χαρτιά τοποθετούνται πάνω στο τραπέζι σε μορφή στοίβας. Τα χαρτιά στο τραπέζι είναι φανερά, αλλά μπορείτε να επιλέξετε μόνο το πρώτο (αυτό που είναι στην κορυφή) χαρτί.

Κίνηση

Ένας παίκτης κάνει μια κίνηση όταν:

  • Ρϊχνει ένα χαρτί στο τραπέζι
  • Μαζεύει τα χαρτιά που είναι στο τραπέζι ταιριάζοντας το πρώτο χάρτι με ένα από αυτά που έχει πάνω του/της (ίδια φιγούρα ή ίδιος αριθμός)
  • Μαζεύει τα χαρτιά που είναι στο τραπέζι με ένα Βαλέ

Έαν υπάρχει μόνο ένα χαρτί στο τραπέζι, και το μαζέψετε τότε έχετε κάνει μια Ξερή. Αυτό το χαρτί μπορείτε να το μαζέψετε και με Βαλέ.

Επιλέγετε ένα χαρτί πατώντας πάνω του. Αυτό το χαρτί σηκώνεται ελαφρώς προς τα πάνω. Αρχικά επιλέγετε το δικό σας χαρτί και μετά το χαρτί (ή τα χαρτιά) στο τραπέζι. Εάν θέλετε να επιλέξετε ένα διαφορετικό χαρτί, απλώς πατήστε πάνω σε αυτό το χαρτί.

Ρίχνετε ένα χαρτί στο τραπέζι πατώντας στο κενό χαρτί που υπαρχει στο τραπέζι.

Ξερή: Κίνηση

Στην παραπάνω οθόνη, ο χρήστης μπορεί είτε να ρίξει το χαρτί πατώντας στο κενό χώρο ή πατήσει πάνω στο Ρήγα που είναι στο τραπέζι. Όπως βλέπετε τα δύο χαρτιά δεν έχουν τον ίδιο τύπο.

Στοίβα με τα Μαζεμένα Χαρτιά

Τα χαρτιά που χρησιμοποιείτε αφαιρούνται από τα χέρια σας και μετακινούνται στη στοίβα με τα μαζεμένα χαρτιά. Αυτή η στοίβα χρησιμοποιείται για να υπολογίσει τους πόντους που θα κερδίσετε σε ένα παιχνίδι.

Ξερή

Κάτω από το όνομα του παίκτη βρίσκεται η στοίβα με τα μαζεμένα χαρτιά. Εκεί βλέπουμε πόσα χαρτιά έχει μαζέψει ο παίκτης συνολικά, το συνολικό αριθμό των Ξερή που έχει κάνει, εάν έχει μαζέψει το 2 Σπαθί και το 10 Καρό χαρτί (3ο κουτί), και το άθροισμα των χαρτιών Ρήγα, Βαλέ, Ντάμα, και 10 (4ο κουτί, ο τύπος του χαρτιού δεν έχει σημασία) που έχει μαζέψει.

Τέλος Γύρου, Τέλος Παιχνιδιού

Το ίδιο με το παιχνίδι Κολτσίνα. Η μόνη διαφορά είναι στην αρχή κάθε γύρου οι παίκτες παίρνουν 6 χαρτιά.

Υπολογισμός Βαθμολογίας

Στο τέλος του παιχνιδιού το σύστημα υπολογίζει τη βαθμολογία για κάθε παίκτη, με βάση τους ακόλουθους κανόνες:

  • 3 πόντους παίρνει ο παίκτης που έχει τα περισσότερα χαρτιά
  • 1 πόντο παίρνει ο παίκτης που έχει το 2 σπαθί
  • 1 πόντο παίρνει ο παίκτης που έχει το 10 καρό
  • Κάθε χαρτί Ρήγα, Βαλέ, Ντάμα ή 10 (όχι το καρό) κερδίζει 1 πόντο
  • Κάθε Ξερή κερδίζει 10 πόντους
  • Όμως, η Ξερή με Βαλέ κερδίζει 20 πόντους

Όπως και στην Κολτσίνα, εάν 2 (ή και περισσότεροι) παίκτες έχουν μαζέψει τα περισσότερα χαρτιά, τότε κανένας παίκτης δεν κερδίζει τους 3 πόντους.